Rodinný podnik MONVA byl založen v roce 1972 a má dlouhou tradici výroby panenského olivového oleje (jejich rodiny vyráběly olivový olej od 18 st.). Vlastní svůj olivový háj o rozloze 650 hektarů s 90.000 olivovníky odrůdy Picual, který se nachází v pohoří Sierra Mágina (s Chráněným označením původu), v Jaénu ve španělské Andalusii, ve výšce 550 metrů nad mořem. Je situován v podhůří přírodního parku Sierra Mágina, v oblasti zvláště vhodné pro pěstování oliv. Tato oblast je domovem nejrozsáhlejších olivových plantáží na světě. Je zde totiž ideální geografická poloha pro pěstování/výrobu vysoce kvalitního extra panenského olivového oleje.
Co dělá extra panenské oleje MONVA výjimečné?
> správné obdělávání stromů a časná sklizeň mezi polovinou října a prosincem, kdy každá oliva je sbírána ve své optimální zralosti. Olivy jsou semlety do čtyř hodin od sběru, aby byla zaručena maximální čerstvost a kvalita.
> nejnovější techniky sklízení, při kterých se plody sklízejí přímo ze stromu a vylučuje se kontakt se zemí, zaručují, že olivy nepřišly do kontaktu s bahnem, prachem a jinými nečistotami, které by jinak zhoršily kvalitu olivového oleje
> mletí při nízkých teplotách (mezi 18°C – 29°C) zaručuje uchování optimální chuti, aroma a nutričních vlastností oliv
> postprodukční filtrační proces a inertní atmosféra ve sklepě zabraňuje fermentaci a oxidačnímu procesu oleje
> sklad s permanentní kontrolou teploty poskytuje neustálé stabilní prostředí pro skladování oleje.
Oleje se vyznačují výjimečnou aciditou od 0,08% do 0,17%.